Han passat moltes setmanes des que el volcà de Cumbre Vieja va entrar en erupció. Molts han parlat dels danys perjudicials en el tema de la salut, però què passarà pel que fa al medi ambient?

El més visual d’aquest desastre natural és com arrasa el paisatge de La Palma, tant habitatges com plantacions del conegut plàtan de les Canàries. Els rius de magma han deformat el vessant i, d’altra banda, han format més metres quadrats d’illa quan han arribat a la mar. Així mateix, els gasos emesos pel Cumbre Vieja són tòxics i hi ha la possibilitat que arribin a ocasionar una pluja àcida i fins i tot tempestes elèctriques.

 

En endinsar-se a l’atmosfera les emissions volcàniques poden provocar canvis climàtics, el núvol de cendra podria tenir un efecte de refredament. També hi ha un risc elevat en la qualitat de l’aire pels contaminants emesos. De moment es desconeix com l’exposició pot provocar aquesta contaminació en la salut a curt termini; depèn del temps i la concentració dels gasos nocius. S’afegeixen a la llista les conseqüències que poden suposar per al sòl, ja que les partícules de material poden afectar l’absorció dels nutrients i el creixement de les plantes.

 

A més dels danys ocasionats al terreny, cal tenir en compte la zona litoral, concretament l’oceà. La lava està composta de sofre, clor o fluor. Quan entra en contacte amb l’aigua de la mar augmenta la generació de gasos que, dissolts, fan que el pH de l’aigua minvi i, per tant, sigui més àcida. Tot i això, podria passar tot el contrari, com ja va succeir en un altre volcà de les illes, Tagoro, el qual va tenir un efecte fertilitzant per a l’ecosistema marí. De tota manera, encara cal esperar per saber què passarà amb l’erupció del Cumbre Vieja.

 

Les catàstrofes naturals estan fora de la nostra voluntat, per això és important que nosaltres evitem contaminar més. La terra fa renou i ja diu que n’hi ha prou.