Recentment, ha circulat una notícia segons la qual una jove de 9 anys va rebre 15 cigarrets electrònics o vapers el dia de la seva primera comunió, que ha despertat la polèmica sobre aquests dispositius. Des d’Espais Joves volem fer-vos-en arribar informació de la mà de l’Associació Espanyola contra el Càncer (AECC).

Durant anys s’han vinculat els vapers a la idea que són innocus o una alternativa més saludable al tabac, però aquests, concretament els líquids i els aerosols, contenen substàncies cancerígenes i incrementen el risc de desenvolupar càncer del pulmó en un 122%, així com d’esòfag. La Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica, la Comissió de Salut Pública del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut i la mateixa Organització Mundial de la Salut varen expressar que les substàncies que s’inhalen a través d’aquests són tòxiques per a la salut.

En una enquesta d’ús de drogues a secundària d’Espanya (ESTUDES) de 2021 es va determinar que un 22,8% dels joves d’entre 14 i 18 anys fumen vapers. A més, un 77% reconeix haver-los provat.

Actualment, hi ha una inexistència de lleis que regulin la publicitat en mitjans socials i plataformes digitals com ara Twitch, que generen una gran exposició i normalització. L’AECC ha recollit les falses creences dels joves, moltes de les quals són similars a les que antigament es tenien del tabac: ajuda a combatre l’estrès, et fa més interessant, és un facilitador social; estan de moda o són més fàcils de deixar.

Si voleu deixar de fumar o consumir cigarrets electrònics, l’AECC té els recursos perquè ho pugueu deixar de forma gratuïta. Podeu revisar-ne els serveis al web https://www.contraelcancer.es/es/te-ayudamos