LA MÚSICA CLÀSSICA
Amb aquesta calor us propòs anar-nos de viatge a un lloc més fresc. Què us sembla al centre d’Europa, a la República Txeca, a la selva de Bohèmia, on neix el riu Moldava? Ho farem gràcies a la música de Bedřich Smetana, compositor txec que va escriure el 1874 el poema simfònic Vlatva o Moldava.
Si escoltam amb atenció aquesta peça podrem fer un viatge pel riu, acompanyant-lo des de les altes muntanyes fins a la ciutat de Praga.
– Així, només començar l’obra podem sentir una flauta travessera, que represeta el flux de les aigües de la primera font del Moldava, l’anomenada font Calenta, i, uns segons més tard, l’aigua de la font Freda contribueix també amb les seves aigües al cabal del corrent (és la segona flauta travessera).
– Poc a poc els dos rierols van conformant el riu, i el trobam complet a l’1:10. Irromp aquí aquesta melodia, senzilla però potent, que representa aquest Moldava. És una tonada que ben segur et semblarà que ja la coneixies, ja que és molt comuna en diverses cultures, gairebé màgica, podríem dir universal, amb ressonàncies antiquíssimes.
– Anam, doncs, baixant pel riu quan, al minut 3:00, uns instruments de metall, el so de les trompes de caça, ens fan adornar-nos que en un bosc pròxim es duen a terme unes caceres.
– Però no ens hi entretenim gaire ja que, al minut 3:57, ens trobam amb la celebració d’unes noces a la riba, en què els pagesos ballen una alegre polca.
– Al minut 5:19 ens abraça la calma de la nit, la llum de la lluna, i poc a poc van apareixent les gràcils nàiades del riu dansant.
– És en el minut 6:58 quan, llunyans, podem entreveure els grandiosos castells en runes, representats pel so majestuós de les trompes.
– De sobte, al 8:00, el curs del riu Moldava s’embraveix i es fa encara més gran.
– I al 8:40: els ràpids de Sant Joan. Ens trobam en una secció del riu Moldava amb un pendent més pronunciat i les aigües agafen més velocitat. La tensió és plenament audible a la música.
– Però, a la fi, aquesta turbulència acaba amb el triomf del riu esplendorós, evident al 9:54 amb el tema del Moldava però aquesta vegada en mode major, alegre i victoriós.
– El nostre viatge ja arriba a la seva fi, i al minut 10:13 ja som a la majestuosa Praga! Així, s’evoca al 10:22 el castell de Vyšehrad que se situa en aquesta ciutat, a la vora del riu (edificació a la qual Smetana també va dedicar un poema simfònic).
– Arribats al minut 10:37 el riu s’allunya de la majestàtica Praga, es difon i, poc a poc, va desapareixent a les aigües del riu Elba…
Si en voleu saber més us recoman el podcast del programa Música y Significado de Luis Ángel de Benito a Radio Clásica:
https://www.rtve.es/alacarta/audios/musica-y-significado/musica-significado-moldava-smetana-01-01-12/1285336/