ELS TALLERS DE CUINA DE MAIG
No vàreu poder venir als tallers de cuina? Aquí us posem totes les receptes:
YAKISOBA
- • 250 g de fideus soba
- • 150 g de col xinesa tallada en tires fines (la part blanca) i en tires més gruixades (la part verda)
- • 1 pastanaga, pelada i tallada en juliana fina
- • 4 bolets xiitake, remullats en 4 cullerades d’aigua
- • 1 ceba petita, pelada i tallada en juliana fina
- • 1 gra d’all pelat i tallat
- • 1 cullerada d’oli de sèsam torrat
- • 1 cullerada d’oli de gira-sol
- • 1 cullerada petita de gingebre fresc, pelat i ratllat
- • Ceba tendra picada per a decorar
SALSA YAKISOBA
- • 15 ml de salsa de soia
- • 30 ml de salsa HP
- • 15 ml de salsa d’ostres
- • 1 cullerada petita de vinagre d’arròs
- • 1 cullerada petita de quètxup
- • 1 cullerada petita de sucre moreno
PREPARACIÓ
– Tallau els bolets, que ja haurien d’estar tous, en làmines, i reservau l’aigua.
– Al wok, a foc alt, afegiu-hi oli de gira-sol i, quan estigui calent, afegiu-hi la ceba i la part blanca de la col.
– Quan la ceba estigui escalfada, afegiu-hi la resta de la col, la pastanaga l’all i el gingebre; deixau-ho cuinar durant tres o quatre minuts.
– Mentrestant, bulliu els fideus soba, seguint les instruccions.
– Reservau el saltat de verdures.
– Afegiu l’oli de sèsam al wok i els fideus, procurant que quedin separats i saltau-los durant un parell de minuts.
– Mesclau tots els ingredients de la salsa yakisoba fins que el sucre hi quedi ben diluït.
– Afegiu l’aigua dels bolets, les verdures, els bolets, la salsa yakisoba i els fideus al wok; mesclau-ho i saltau-ho dos o tres minuts més.
– Serviu-ho decorat amb ceba tendra picada per damunt.
BRIWAT D’ESPINACS
- • 150 g de massa filo
- • 500 g d’espinacs frescs
- • 1 porro
- • 100 g de panses
- • 100 g de cacauets
- • Oli d’oliva verge extra
PREPARACIÓ DEL FARCIMENT
-Tallau finament el porro i deixau-lo sofregir en una paella amb una cullerada d’oli d’oliva.
-Tallau els espinacs en trossos grossos i agregau-los a la paella, mesclant-ho. Afegiu-hi les panses i els cacauets picats, ajustau la sal i seguiu remenant fins que els espinacs estiguin cuits i no quedi aigua a la paella.
– Col·locau i estirau un full de pasta filo i cobriu-lo amb un drap lleugerament humit. Guardau la resta de la pasta. Cobriu el full amb oli d’oliva i tallau-lo en tires d’uns 5 cm d’ample.
– Tapau el full, deixant destapada una tira, sobre la qual heu de posar una cullerada de farciment; doblegau-ho en triangle. Seguiu doblegant fins a acabar la tira.
– Repetiu el procés amb la resta de tires fins a acabar el farcit. – Cobriu una palangana del forn amb paper vegetal i preencalentiu el forn a 180º.
– Una vegada que ho tinguem tot doblegat i posat a la palangana, ficau-la dins el forn i deixau-ho cuinar un parell de minuts fins que estigui daurat.
ROTLLETS D’ALBERGÍNIA AMB VERDURES I PINYONS
- • 300 g d’albergínies
- • 150 g de carabassins
- • 80 g de pebre vermell
- • 80 g de pebre groc
- • 200 g de pastanagues
- • 100 g de cibulet
- • 50 g de pinyons
- • 1 gra d’all
- • Oli d’oliva verge extra
PREPARACIÓ
– Primer, tallau les albergínies de per llarg en rodanxes de 0,5 cm de gruixa. Greixau-les amb un poc d’oli i rostiu-les.
– Tallau totes les verdures en juliana fina.
– En una paella encalentiu dues cullerades d’oli d’oliva amb l’all; després afegiu-hi les verdures en ordre de cocció i sofregiu i removeu durant uns minuts. Ajustau-hi la sal.
– Quan estiguin cuites, retirau les verdures de la paella i deixau-les a un costat perquè es refredin. En la mateixa paella, amb els sucs de la verdures, torrau ràpidament els pinyons.
– Escaldau les cebes tendres i posau-les a assecar en un drap.
– Posau una rodanxa d’albergínia en la superfície de treball; posau-li damunt una mica de les verdures saltades i enrotllau. Lligau-ho amb una ceba tendra i col·locau-ho en una palangana per a servir, apta per a forn. Feis-ho així fins a acabar les verdures.
– Cobriu els rotllets d’albergínia amb els pinyons. Just abans de servir col·locau la palangana de servir al forn a 200°C durant 5 min, només per a encalentir els rotllets.
CHEESECAKE VEGANA DE VAINILLA AMB GERDS
- • 100 g de nous
- • 100 g d’ametles
- • 200 g de dàtils sense pinyol
- • 1 cullerada sopera de pols de cacau cru
Per a la crema:
- • 150 g de farina d’arròs
- • 250 g de tofu ferm sedós
- • 150 ml d’oli de coco
- • 200 g de sucre de coco
- • extracte de vainilla
- • 150 g de gerds
- • 2 cullerades soperes de pela de phsyllium
– En un robot de cuina, bateu les nous i les ametles fins que tinguin una textura d’arena. Després, afegiu-hi els dàtils i el cacau en pols. Bateu fins a obtenir una massa aferradissa.
– Folrau el fons d’un motlle de bescuit amovible amb paper d’enfornar i repartiu-hi la massa damunt pressionant amb les mans per a escampar-la bé. Després col·locau-ho a la nevera mentre preparau la crema.
-En el mateix processador d’aliments, col·locau el tofu i bateu-ho fins que estigui cremós. Després, agrega-hi la farina d’arròs, el sucre de coco i l’extracte de vainilla; mesclau fins que quedi suau.
– Finalment, afegiu-hi l’oli de coco i mesclau-ho bé novament.
-Treis de la gelera la base i ompliu el motlle amb la nata. Refrigerau durant la nit o en el congelador 2 hores.
– Finalment liquau els gerds i afegiu-hi el phsyllium; mesclau-ho bé i deixau-ho reposar a la nevera. Esteneu sobre el pastís abans de servir.
NYOQUIS AMB PESTO
INGREDIENTS
- • 1 kg de patates vermelles
- • 300 g de farina
- • 1 ou mitjà
- • sal al gust
- • sèmola de blat dut
PREPARACIÓ:
– Bulliu les patates, pelau-les i picau-les amb una forqueta en un bol gran.
– A continuació, afegiu-hi l’ou lleugerament batut juntament amb un polsim de sal.
– Mesclau-ho tot amb les mans fins a obtenir una massa suau però compacta. Recordau que, si els treballau molt, els nyoquis s’enduriran durant la cocció, així que només pastau el temps necessari.
– Agafau una part de la massa i esteneu-la amb el palpís dels dits per a obtenir-ne bocinets d’1 o 2 cm de gruix; ajudau-vos-hi enfarinant la taula de pastar amb sèmola.
-Tallau els bocins en trossos i, aplicant una lleugera pressió amb el polze, arrossegau-los cap a les puntes d’una forqueta.
-Col·loca els nyoquis que anau preparant en una palangana lleugerament enfarinada amb sèmola, ben separats entre si.
-Per a cuinar-los, abocau-ne alguns alhora en aigua bullent amb sal. Tot d’una que surtin a la superfície, els nyoquis estaran cuits i, per tant, llestos per a ser escorreguts i condimentats.
PESTO:INGREDIENTS
- • 70 g
- • 70 g d’oli d’oliva verge extra
- • 50 g de parmesàd’alfàbrega
- • 30 g de pinyons
- • 2 grans d’alls
- • Sal
PREPARACIÓ
– Posau tots els ingredients en una batedora amb la meitat de l’oli.
– Posau en marxa la batedora i abocau l’altra meitat de l’oli mentre es bat, fins a obtenir una textura cremosa.
TIRAMISÚ
• 500 g de mascarpone
• 80 g de sucre
• 4 ous
• 250 g de galetes de bescuit a l’ou
• 4 tasses de cafè espresso
• 1 tassó de llet (opcional)
• pols de cacau amarg al gust
PREPARACIÓ
– Preparau el cafè.
– Separau el vermell d’ou de la clara i bateu-ne (millor amb una batedora elèctrica) el vermell juntament amb el sucre fins que la mescla quedi tan lleugera i esponjosa com sigui possible.
– Afegiu el mascarpone a la mescla d’ou i sucre, mesclant-lo bé amb la batedora.
– Bateu les clares a punt de neu i afegiu-hi delicadament la crema d’ou i el mascarpone.
– Mesclau la llet amb el cafè a temperatura ambient.
– Submergir ràpidament els bescuits en la mescla de llet i cafè: les galetes han d’estar xopes, però no s’han de rompre. Allò ideal seria mullar-hi només la meitat inferior de les galetes, perquè també absorbeixin part de la crema de mascarpone.
– Cobriu el fons d’una palangana amb una capa de bescuits.
– A continuació, esteneu una capa de crema de mascarpone, anivellant-la amb una espàtula. Feis-ho amb una segona capa de galetes i cobriu-ho amb la crema restant.
– Acabau empolvorant amb la pols de cacau i deixau-ho reposar a la gelera almenys una hora abans de menjar-vos-ho.