Cada vegada hi ha més joves interessats/es en pujar les seves covers de ball a YouTube i, si has arribat a aquest post, probablemente siguis un d’ells.

Quan pensem a pujar contingut a YouTube, ens sorgeixen els següents dubtes: -Com funciona el Copyright? -Quines cançons podem pujar sense que ens retirin el compte? -Podrem monetitzar?

Doncs bé, a continuación, intentarem resoldre-les:

YouTube és un espai virtual on trobem contingut audiovisual, per tant, està subjecte a les lleis que regeixen els drets d’autor de cada obra.

QUÈ SÓN ELS DRETS D’AUTOR?

Qualsevol treball original (cançó, vídeo o text) pot ser protegit per drets d’autor. El copyright és una protecció legal concedida als propietaris d’aquests treballs, que els garanteix obtenir els beneficis que sorgeixen arran de l’ús de les seves obres per part de tercers.

No hi ha una prohibició de l’ús de materials creats per uns altres, sempre que es pagui per això. Per exemple, sempre que algun artista regrava una cançó que no és seva, l’autor original cobra per això.

QUINS CONTINGUTS ESTAN SUBJECTES A DRETS D’AUTOR?

Estan subjectes a drets d’autor qualsevol material audiovisual: videoclips, novel·les, peces de teatre i espectacles, programes de televisió, cançons, esdeveniments, llibres digitalitzats, partitures, articles científics, web sèries, vídeos fets per youtubers.

LA PRIMERA REGLA DELS DRETS D’AUTOR, SEGONS YOUTUBE

Si indaguem una mica en matèria de copyright, en la mateixa plataforma de YouTube ens trobem el següent:

“Els creadors han de pujar únicament vídeos de la seva pròpia collita, tret que estiguin autoritzats a usar contingut de tercers. És a dir, no han de pujar vídeos que no hagin creat ells mateixos ni utilitzar continguts els drets d’autor dels quals pertanyin a una altra persona si no compten amb l’autorització pertinent. Això inclou pistes musicals, fragments de programes protegits per drets d’autor i vídeos creats per altres usuaris.”

Per tant, si volem pujar covers de ball, en contenir cançons protegides per drets d’autor, de primeres no tindríem permís. El fet és que la legislació canvia en funció de la realitat i legalitat de cada país, per tant, és necessari conèixer quin és el país en el qual va ser registrada cada cançó i així saber com funciona aquesta protecció.

ALTRES ASPECTES A TENIR EN COMPTE: L’ÚS LEGÍTIM

Què és l’ús legítim? És una llei en la qual es puntualitza que és possible reutilitzar material protegit per drets d’autor sense que es requereixi el permís del titular d’aquests drets, però només en determinades circumstàncies.

Perquè es consideri ús legítim s’hauran de tenir en compte els factors següents:

1. El propòsit i objectiu del contingut en el qual s’usi el material: si s’afegeix un nou significat al contingut original, es podria considerar ús legítim, així com si el nou contingut té fins educatius, de recerca o informatius. També es podrà considerar ús legítim si el contingut creat és sense ànim de lucre.

2. La quantitat i substància de la part usada, respecte a l’obra completa: Si s’usen petites parts de l’obra, es tindrà més possibilitats de considerar-se ús legítim, que usar grans porcions.

EL GRUP DE BALL BLACKMOON ENS CONTA LA SEVA EXPERIÈNCIA AMB YOUTUBE

Blackmoon és un grup que assaja als Espais Joves i fa cosa de dos anys varen obrir el seu canal de YouTube en el qual pugen covers de ball de Kpop. El seu canal avui compta amb 6050 subscriptors. Per això, hem decidit preguntar-los directament com ha estat la seva experiència en YouTube i com es manegen amb el tema dels drets d’autor.

Quan pugeu covers us solen sortir missatges sobre infracció del copyright?

Marina: Sí, a nosaltres ens sol saltar el missatge del copyright, perquè les cançons que usem sempre tenen drets d’autor.

I com feu perquè no us llevin els vídeos?

Marina: Els vídeos ja no els lleven. Abans sí que hi havia problemes amb el copyright, però ara només afecta a l’hora de monetitzar-lo. És a dir, tots els diners que es treu amb els nostres vídeos, va directament als autors originals, però el vídeo no te’l lleven i pot estar públic perfectament.

Irene: A mi, en un altre compte, a vegades m’ha sortit que el vídeo ha estat bloquejat en algun país, però sense llevar-me’l o vetar-lo a nivell mundial.

És a dir, segons la cançó que useu, el vídeo pot ser restringit en alguns països, no?

Irene: Sí, exacte

Concloent: normalment, si es monetitza, els diners va directament per als autors de la cançó i ja no veten els canals, sinó que com a molt es restringeix el vídeo en alguns països, no?

Marina: Directament no es pot monetitzar. A dalt del vídeo et sortirà que aquesta opció està bloquejada. I a nosaltres només ens han bloquejat alguns vídeos a Dinamarca pel tema del copyright, però res més.