Sóc na Sicilia, una estudiant d’Animació Sociocultural que té vint-i-un anys. Sóc una usuària activa als Espai Joves i ara mateix estic fent pràctiques al servei.

He triat aquest tema ja que em va cridar l’atenció, fent-me reflexionar un poquet de si això que plasma la televisió ens afavoreix o alimenta els aspectes estereotípics del col·lectiu LGTBI.

 

Personatges per al col·lectiu o per als cisheters?

 

En el dia d’ avui parlarem sobre un vídeo de Tik Tok, però abans de ficar-nos amb detalls anem a explicar en què consisteix aquesta aplicació per si hi ha algú o alguna qui desconeixi de aquesta red social. Tik Tok es un espai on els i les usuaris pugen contingut al seus perfils, siguent vídeos d’una durada màxima d’un minut. En els mateixos poden parlar de qualsevol tema, i ara és una red social on el debat està en auge.

 

El vídeo que us portem es de @diegurocanguro, qui fa un rànking —des de la seva opinió— que consisteix en catalogar a personatges del col·lectiu LGTBI en series y pel·lícules com «personatges creats per la comunitat o per als heterosexuals». No seria la primera vegada que ens topem amb personatges ficticis que visibilitzen a la comunitat, però estan ben representats? Alguns i algunes membres del col·lectiu poden considerar que no hi ha una visió encertada, construint al personatge des de una mirada cishetera normativa, és a dir, estereotipada. Al mateix temps nos trobam amb el queerbaiting, sent això un mètode que utilitzen guionistes, escriptors, directors de cinema, etcètera, per atrapar la audiència del col·lectiu LGTBI al fer-los y fer-les creure que se donen visibilitat, però igualment acaba siguent heteronormatiu. Un engany a tota regla en poques paraules.

 

Tornant al tòpic, Diego fa menció de Mitchell y Cameron de Modern Family, considerant-los estereotípics tot i mostra el seu afecte a aquests personatges; directes a creats per als heters. Posteriorment, viatgem a la pel·lícula animada de Disney, trobant-nos a na Doris de Shrek, la primera afegida a personatges creats per la comunitat LGTBI, el tik toker argumenta que fa inclusió als drets trans i que en la pel·lícula ningú dubte del gènere de na Doris. Així mateix, també fa referència a altres series y pel·lícules com: Love, Simon, Sabrina, Orange Is the New Black, Riverdale, Glee y The Haunting of Bly Manor.

 

La dinàmica del vídeo seria aquella, podeu continuar mirant el link i terminar de descobrí la opinió del jove si us pica la curiositat, comprovant si concidiu o no amb ell. D’altra banda, podeu deixar els vostres pensaments i també si agregariau algú personatge fictici més a la llista a les nostres red socials d’ Espais Joves.

 

Link: https://vm.tiktok.com/ZMeDxAngf/

Sicilia Carrillo Lechón

Estudiant d’Animació Sociocultural en pràctiques als Espais Joves.