ELS TALLER DE CUINA DE DESEMBRE
No vàreu poder venir als tallers de cuina del mes de desembre? Aquí teniu totes les receptes:
TALLER BUDDHA BOWLS
Recepta 1: arròs, ous i llenties amb hummus
INGREDIENTS:
80 g arròs integral
1 ou
Un grapat de llenties cuites
½ carabassó
1 pastanaga
½ ceba vermella
2 cullerades de ciurons cuits
1 llimona
1 cullerada de tahina
Coriandre o julivert
Oli extra verge d’oliva
PREPARACIÓ:
Cuinar l’arròs i trempar-lo amb oli i sal. Batre l’ou amb una forqueta i cuinar-lo regirant.
Escórrer bé les llenties i trempar-les amb oli, sal, una mica de suc de llimona i coriandre o julivert.
Tallar el carabassó molt fi usant un pelador de patates, posar-lo en un bol amb el suc de mitja llimona, un polsim de sal o una mica de coriandre o julivert picat. Mesclar-ho bé i deixar-ho a un costat.
Tallar la pastanaga i la ceba molt fines (per a la pastanaga usar el pelador de patates. Posar una mica d’oli en una paella i encalentir la pastanaga i la ceba, i afegir-hi la sal. Una vegada cuites, deixar a costat.
Preparar l’hummus batent amb una batedora ciurons, tahina, el suc de mitja llimona, una mica de coriandre o julivert i un polsim de sal, i afegint l’oli a poc a poc mentre batem.
Una vegada preparats tots els ingredients, disposar-los en un bol posant l’hummus al centre, i decorar-ho amb llavors de sèsam.
Recepta 2: espelta i pollastre (o tofu) amb pesto
INGREDIENTS:
80 g d’espelta
2 cullerades de mongetes blanques
1 tomàtiga
50 g de pitera de pollastre o tofu ferm
(1 cullerada de salsa de soia)
1 pastanaga
½ llimona
½ cogombre
Vinagre de poma
1 manat d’alfàbrega
1 gra d’all
1 cullerada d’anacards
2 cullerades de formatge parmesà o llevat nutricional
1 grapada de pistatxos picats
PREPARACIÓ:
Cuinar l’espelta i trempar-la amb oli d’oliva, sal i 1 cullerada de parmesà o llevat nutricional.
Escórrer bé les mongetes blanques i trempar-les amb oli i sal.
Bullir la pitera de pollastre, deixar-la refredar i esmicolar-la. Si s’usa tofu, escórrer-lo i tallar-lo en daus d’1 cm, posar-ho en un bol amb una cullerada de salsa de soia i aigua i deixar-ho a un costat.
Tallar la tomàtiga en daus d’1 cm, descartant les llavors.
Ratllar la pastanaga i trempar-la amb una mica de suc de llimona perquè no s’oxidi.
Tallar el cogombre en rodanxes molt fines i trempar-lo amb vinagre de poma i sal.
Posar l’alfàbrega, els anacards, l’all, el parmesà o llevat nutricional i una mica d’oli en un tassó alt i amb una batedora de mà batre-ho afegint més oli fins a obtenir una crema de color verd viu.
Una vegada preparats tots els ingredients, disposar-los en un bol, posant al final el pesto al centre i decorar-ho amb els pistatxos picats.
Recepta 3: mill i pastís de moniato amb salsa de cacauets
INGREDIENTS:
70 g de mill
1 tros de carabassa
50 g de tofu ferm
1 gra d’all
¼ tassa de mantega de cacauet
¼ tassa de suc de taronja
2 cullerades de salsa de soia
3 cullerades d’oli de sèsam
1 tros de cabdell morat
1 pastanaga
1 grapat de canonges
Oli d’oliva
Suc d’una llimona
PREPARACIÓ:
Torrar el mill en una paella amb poc oli, després cuinar-lo en aigua. Una vegada cuit trempar-lo amb una mica d’oli de sèsam, una mica d’oli d’oliva i el suc de mitja llimona.
Amb una batedora, mesclar la mantega de cacauet, el suc de taronja, la salsa de soia i 2 cullerades d’oli de sèsam, i deixar-ho a un costat.
Tallar la carabassa i el tofu en daus d’1 cm, cobrir-los amb una mica de salsa de cacauet mesclant-ho bé per a cobrir bé tots els daus. Després enfornar-los a 200°C. La carabassa necessitarà uns 10-15 minuts, mentre que per al tofu en bastaran 5 , prou per a caramel·litzar-lo una mica.
Ratllar el cabdell morat i la pastanaga i trempar-ho amb suc de llimona, oli d’oliva i un polsim de sal.
Disposar tots els ingredients en un bol i abocar la salsa damunt al moment de menjar.
TALLER DE QUICHES
-PASTA TRENCADA
INGREDIENTS:
150 g farina de blat
60 g de mantega (margarina vegetal per a l’opció vegana)
50 g aigua
PREPARACIÓ:
Posar la farina en un bol i després afegir-hi la mantega freda en trossets. Mesclar la farina i la mantega fregant-les entre les mans, per a obtenir una mescla amb textura semblant a la de l’arena banyada mullada. En aquest punt afegir-hi l’aigua freda i pastar-ho ràpidament fins a obtenir una massa llisa i uniforme. Treballar aquesta massa el menys possible, per a evitar que la mantega es fongui completament.
Embolicar la massa en film transparent i posar-la a la nevera mentre es prepara el farciment.
Una vegada llest el farciment, treure-la de la nevera i estirar-la amb un corró en una superfície de treball empolvorada amb farina.
Cobrir el motlo amb paper de forn o greixar-lo i després empolvorar-lo amb pa ratllat.
Posar-hi dins el farciment, retallar i doblegar les vores a la mida necessària i enfornar-ho uns 30 min a 180°C o fins que la superfície aparegui daurada. En les versions veganes la superfície es daura menys.
-FARCIMENT DE CARABASSÓ I PORRO
INGREDIENTS:
1 ou (50 g de tofu per a la versió vegana)
50 ml de nata de muntar (nata de soia per a la versió vegana)
1 carabassó
1 porro
Sal
Oli extra verge d’oliva
PREPARACIÓ:
Tallar el carabassó en quarts per llarg, i després en rodanxes fines. Tallar el porro en rodanxes fines. Afegir una mica d’oli a una paella, encalentir-lo i afegir-hi el porro. Sofregir-ho i després afegir-hi el carabassó i un polsim de sal, i encalentir-ho a foc mitjà.
Mentrestant, en un bol petit batre l’ou i mesclar-li la nata i un polsim de sal. Si s’usa tofu, el millor és mesclar-lo amb una batedora de mà o almenys una vareta.
Treure la massa de la nevera i estirar-la amb un corró en una superfície de treball empolvorada amb farina.
Cobrir el motlo amb paper de forn o greixar-lo i després empolvorar-lo amb pa ratllat.
Posar a dins les verdures i després abocar-hi damunt la mescla de nata i ou (tofu i nata), retallar i doblegar les vores a la mida necessària i enfornar-ho uns 30 minuts a 180°C o fins que la superfície aparegui daurada. En la versió vegana la superfície es daura menys.
-FARCIMENT DE CARABASSA
INGREDIENTS:
300 g carabassa neta
50 ml de nata per a muntar (nata de soia per a la versió vegana)
1 ou (1 cullerada de farina d’arròs per a la versió vegana)
1 ceba
1 cullerada de nou moscada
Sal
Oli extra verge d’oliva
PREPARACIÓ:
Tallar la carabassa en daus d’1 cm. Picar fina la ceba.
Afegir una mica d’oli a una paella, encalentir-lo i afegir-hi la ceba. Sofregir-ho i després afegir-hi la carabassa i un polsim de sal, i encalentir a foc mitjà. Si és necessari afegir-hi un poc d’aigua, sense exagerar.
Mentrestant, en un bol petit batre l’ou i mesclar-li la nata i un polsim de sal. Per a la versió vegana mesclar en un bol la nata de soia i la farina d’arròs, millor usant una vareta per a evitar grumolls.
Treure la massa de la nevera i estirar-la amb un corró en una superfície de treball empolvorada amb farina. Cobrir el motlo amb paper de forn o greixar-lo i després empolvorar-lo amb pa ratllat. Posar a dins les verdures i després abocar-hi damunt la mescla de nata i ou (nata de soia i farina d’arròs),
retallar i doblegar les vores a la mida necessària i enfornar-ho uns 30 min a 180°C o fins que la superfície aparegui daurada. En la versió vegana la superfície es daura menys.
TALLER DE CUINA DE NADAL LOW COST
PASSATELLI
INGREDIENTS:
3 ous
140 g de pa ratllat
100 g de parmesà ratllat
Ratlladura de ½ llimona
Nou moscada en pols al gust
Sal al gust
1 l de brou de carn
10 g de farina (opcional)
PREPARACIÓ:
Per a començar, preparar un bon brou de carn.
Mentre es cuina, fer la massa de passatelli: ratllar la pell de llimona, amb cura de no ratllar la part
blanca, més amarga. Batre uns instants els ous en un bol juntament amb un polsim de sal. En un bol més gran mesclar el pa i el parmesà ratllats.
Abocar-hi la ratlladura de llimona i la nou moscada, i després els ous, i pastar-ho. Mesclar els ingredients amb ajuda d’una espàtula al principi, després continuar a mà. Cal treballar molt de temps per a obtenir una massa consistent i elàstica. Utilitzar la farina per a arreglar la textura. Si no és necessària no posar-n’hi.
Coure els passatelli en el brou molt poc temps: quan pugin a la superfície, escorre’ls directament als els plats individuals o en una sopera i cobrir-los amb el brou. Servir-los ben calents.
INDIOT SETINAT A LA TARONJA
4 piteres d’indiot (de ració)
1/2 ceba blanca (si no és molt grossa, sencera)
150 g de suc de taronja
La pell d’una taronja
30 g de salsa de soia
15 g de mostassa antiga
1 c/s rasa de sucre morè
1 branca de romaní fresc
Una cullerada d’anacards fregits, picats gruixats
1 cullerada de midó de blat de les Índies
PREPARACIÓ:
Preparar la marinada amb el suc de taronja, la salsa de soia, la mostassa, el sucre morè i el romaní picat. Posar les piteres d’indiot en un contenidor i cobrir-les amb la marinada. Deixar descansar almenys 1 hora.
Treure les piteres de la marinada, fregar-les bé amb oli i posar-les en una palangana de forn amb una mica d’oli i una mica de la marinada al fons. Enfornar-les a 200°C (el temps depèn de la mida de les piteres) fins que estiguin ben daurades damunt.
Mentrestant, posar al foc un cassó amb una mica d’oli i la ceba picada fina. Encalentir la ceba i després afegir-hi la marinada. Cuinar-ho a foc baix fins que s’hagi reduït la meitat.
Filtrar-ho amb un colador de malla i tornar-ho fer bullir. En un tassó mesclar el midó de blat de les Índies amb una mica d’aigua de manera que deixi anar els grumolls, després abocar-ho al cassó removent uns minuts fins que la salsa espesseixi. Llevar-ho del foc.
Treure les piteres del forn, tallar-les en rodanxes d’1 cm, cobrir-les amb la salsa i decorar-les amb els anacards picats i mes romaní.
AVET DE PASTA FULLADA I TÒFONA
2 làmines de pasta fullada
200 g de xocolata fondant
3 dl de nata per a muntar
50 g de sucre
Sucre de llustre
PREPARACIÓ:
Trossejar la xocolata i juntament amb la nata i el sucre, tirar-ho tot a un cassó per a encalentir-ho al bany maria.
Remoure constantment amb una espàtula de fusta o de silicona fins que tots els ingredients s’hagin fos i mesclat. Retirar el cassó del foc i deixar que es refredi. Després, introduir aquesta mescla en una màniga pastissera amb el filtre estriat i reservar a la nevera. Mentrestant, posar a preencalentir el forn a 180°C.
A la taula de treball, estendre les pastes fullades damunt paper de forn. Amb ganivet ben esmolat tallar uns avets petits.
Folrar una palangana del forn amb paper de forn. Col·locar-hi els avets de pasta fullada i punxar-los diverses vegades amb una forqueta. Cobrir-los amb més paper i col·locar-los damunt una altra palangana del forn perquè no pugin durant la cocció. Posar-los a el forn preencalentit durant 15 minuts. Després, retirar-los i deixar-los refredar.
Posar els avets de pasta fullada a la taula i amb la màniga pastissera repartir-hi damunt la tòfona cobrint tota la superfície. Col·locar l’altre avet damunt, amb cura perquè no s’aixafi la tòfona, i empolvorar-lo amb el sucre de llustre.
Perquè la pasta fullada no s’estovi servir-ho immediatament.