No vàreu poder venir als tallers de cuina del mes de febrer? Aquí en teniu totes les receptes.

Dia 9 de febrer, a l’Espai Jove Litoral, vàrem tenir l’oportunitat de preparar uns fantàstics plats egipcis.

 

PA DE PITA

INGREDIENTS

Aigua

1 cullerada de llevat sec actiu

½ cullerada de sucre

1 tassa de farina, i un poc més per a empolvorar la taula

1 cullerada de sal

1 cullerada d’oli d’oliva verge extra, i un poc pes per a untar-ne el bol

 

PREPARACIÓ

En un bol, posau-hi ½ tassa d’aigua tèbia i afegiu-hi el llevat i el sucre fins que es dissolguin. Agregau-hi 3 cullerades de farina i mesclau-ho. Col·locau el bol en un lloc càlid, sense tapar, 10 o 15 minuts, fins que es formin bombolles.

Ara afegiu-hi sal, l’oli d’oliva i la farina restant. Regirau fins que la mescla formi una massa solta. Empolvorau la taula amb una mica de farina, posau-hi el contingut del bol i continuau pastant fins a obtenir una massa uniforme.

Netejau el bol i untau-lo lleugerament amb oli d’oliva verge extra; tornau-hi a posar la massa. Removeu la massa un parell de vegades en el recipient per a cobrir-la amb l’oli d’oliva. Tapau bé el recipient amb film transparent i feis-hi alguns petits forats. Col·locau el recipient en un lloc càlid. Deixau-ho reposar durant ½ hora o més.

Col·locau la massa sobre una superfície de treball neta. Dividiu-la en parts iguals i donau-los forma de bolles. Cobriu amb una tovallola i deixau-ho reposar durant 10 minuts, més o menys.

Amb un corró enfarinat estirau les bolles de massa en cercles d’uns 15 cm de diàmetre, i mig cm de gruix, aprox.

Encalentiu una paella a foc mitjà-alt (si afegiu un parell de gotes d’aigua a la paella veureu que està llesta quan les gotes espetarreguen immediatament).

Ruixau-hi una mica d’oli d’oliva verge extra i netejau qualsevol excés.

Treballant amb una pita alhora, col·locau una pita enrotllada en la paella i cuinau-la durant 1-2 minuts per l’altre costat, fins que apareguin grans taques torrades a la part inferior. Voltejau i, novament, cuinau 2 minuts més per a torrar-ne l’altre costat.

 

FATTEH

125 g de carn vermella cuita (o llenties cuites)

½ tassa d’arròs blanc rentat i remullat durant mitja hora

2 cullerades de mantega

4 grans d’all picat

2 cullerades d’oli d’oliva

2 cullerades de vinagre blanc

2 tasses de brou de carn (o vegetal)

1 peça de pa de pita tallada en trossos petits

½ cullerada de sal

2 cullerades de pasta de tomàtiga

Una mica de pebrebo al gust

 

PREPARACIÓ

Posau al foc una mica de mantega en una casserola profunda. Afegiu-hi una quarta part de l’all picat i mesclau amb pasta de tomàtiga, pebre i sal fins que estigui ben cuit.

Mesclau l’arròs amarat amb oli en un altre recipient, sobre el foc, abans que canviï de color. Després afegiu-hi la meitat de la quantitat de brou i posau-hi una mica de sal i pebrebo fins que estigui completament cuit.

Posau l’aish baladí en una palangana del forn i cobriu-lo amb dues cullerades de mantega. Després, ficau-lo al forn fins que estigui daurat, torrat i endurit.

Fregiu l’altre quart d’all amb la mantega i després afegiu-hi el vinagre i mitja tassa de brou. Afegiu-hi sal i pebre i deixau la mescla al foc fins que comenci a bullir.

Posau el pa torrat i la mescla de l’all en un bol, fins que el pa estigui amarat.

Fregiu la resta de l’all i posau una mica de vinagre amb mitja tassa de brou, sal i pebrebo. A continuació, abocau-ho damunt la cara de la mescla.

Afegiu l’arròs cuit damunt del pa. Després, tirau-hi la salsa de tomàtiga i part de la mescla d’all.

Fregiu la carn cuita amb una mica de mantega. Posau-hi una mica de pebrebo i sal. Després, escampau-ho damunt el plat de forma circular. I ja està llest per a servir calent.

 

SALSA DE IOGURT

INGREDIENTS

200 ml de iogurt natural

Suc d’1 llimona

Fulles de menta al gust

1 gra d’all

2 cullerades d’oli d’oliva verge extra

un polsim de pebrebo

un polsim de sal

 

 

Dia 15 de febrer, a l’Espai Jove Migjorn, va ser el torn de preparar uns fantàstics plats croats.

 

 

KUKURUZNA ZLEUKA (PASTÍS DE BLAT DE MORO)

 

INGREDIENTS

125 g de farina de blat de moro groga fina

1 cullerada de llevat per a rebosteria

200 ml de crema agra (iogurt de soia per a la versió vegana)

50 ml d’oli

¼ l de llet calenta

1 ou

3 cullerades de sucre

50 ml de llet condensada (nata espessa de soia + 1 cullerada de sucre per a la versió vegana)

50 g de farina de blat

1 cullerada d’extracte de vainilla

 

 

PREPARACIÓ

Començau a preencalentir el forn a 200°C

Greixau un motllo rectangular per a forn

En un altre recipient, mesclau la nata agra (o el iogurt de soia) i el llevat. Guardau aquesta mescla

Bateu els ous i el sucre fins que quedin escumosos. Després, afegiu-hi l’oli, llet calenta i

l’extracte de vainilla, i mesclau bé.

Afegiu-hi les farines i mesclau amb una vareta de manera que es desfacin bé tots els grumolls.

Abocau la preparació en el motllo greixat i enfornau uns 20 minuts, fins que la superfície estigui seca. Retirau del forn passat aquest temps, posau-ho damunt una capa de llet condensada i

enfornau 10 minuts més.

BRUDET (SOPA DE PEIX)

INGREDIENTS

200 g d’una mescla de diversos filets de peix

150 g d’una mescla de mariscos

1 cullerada d’oli d’oliva verge extra

Mitja ceba, picada

200 g de tomàtigues fresques, pelades, sense llavors i triturades

Mitja tassa de vi blanc sec

Mitja tassa de vinagre de vi blanc

1 cullerada de fulles de julivert; de fulla plana, picades

1 sobre de safrà en pols

1 fulla de llorer

Branques de romaní fresc

Sal

Pebrebo, acabat de moldre

 

 

PREPARACIÓ

Netejau i rentar els mariscos.

Tallau el peix en cubs d’aproximadament 2 cm.

En una olla, encalentiu l’oli d’oliva a foc mitjà i, just abans que arribi al seu punt fumejant, saltejau-hi la ceba, l’orenga, el llorer, el romaní i el safrà.

Quan la ceba estigui daurada, afegiu-hi les tomàtigues i, després, el vi blanc i el vinagre .

Tapau i deixau-ho bullir durant 10 minuts de foc baix a mitjà.

Afegiu-hi el peix i el marisc, tapau i cuinau durant 15 minuts a foc baix o mitjà, movent

l’olla sovint.

Durant la cocció, es recomana agitar l’olla, però mai remoure el brudet amb una cullera,

per a evitar que es trenqui el peix.

Apagau el foc, ajustau la sal i el pebre i empolvorau amb julivert.

El brudet se serveix tradicionalment amb polenta o nyoquis.

 

 

 

SOPARNIK (PASTÍS DE BLEDES)

 

INGREDIENTS

125 g de farina

74 g d’aigua

1 cullerada d’oli d’oliva verge extra

Un polsim de sal

farciment:

300 g de bledes

½ ceba

1 all, i 1 més per a l’oli d’all

oli i sal

julivert

 

 

PREPARACIÓ

Per a fer la massa, mesclau tots els ingredients en un bol; pastau i dividiu en 2 bolles (una ha de ser més gran que l’altra, ja que en serà la base).

Estirau les dues bolles perquè quedi una massa molt fina però sense que arribi a trencar-se. Posau la gran com a base damunt una palangana de forn coberta amb paper vegetal. Picau els ingredients del farciment, les bledes, la ceba i 1 all. Regau-ho amb un bon oli i sal i

mesclau-ho. Posau el farciment talment sobre la massa, en cru, i cobriu-lo amb l’altra part de massa. Doblegau les vores cap a dins perquè no en surti el farciment.

Amb una batedora de mà, moleu l’all que ha quedat, amb 1 tassa d’oli i un manoll de julivert. Untau tota la superfície de la massa amb aquest oli aromatitzat. Enfornau 30 minuts a 180º. Ha de quedar una massa súper cruixent, que contrasta amb el farciment sucós de les bledes.

 

 

I dia 21 de febrer, a l’Espai Jove Tramuntana, va ser el torn de l’Especial del Mes, amb unes fantàstiques postres de Carnestoltes.

 

KING CAKE (Nova Orleans, Louisiana, EUA)

 

INGREDIENTS

Per al pa

1 ou (tofu)

1 iogurts (de soia)

325 g de farina

40 g de sucre

12 g de llevat instantani de fleca

15 g de mantega

1 cullerada de sal

30 mil·lilitres de llet

 

Per al farciment

40 g de mantega

50 grams de sucre

1 cullerada de canyella en pols

 

Per al setinat

Sucre (al gust)

2 cullerades de llet

Colorants (groc, verd i porpra)

 

PREPARACIÓ

Pa

Diluïu el llevat en la llet tèbia.

Afegiu-hi l’ou, els iogurts, la mantega fosa i el sucre.

Bateu-ho fins a aconseguir-ne una mescla homogènia.

Afegiu-hi la sal i la farina.

Quan tots els ingredients estiguin integrats, pastau fins a aconseguir una massa suau.

Deixau-ho reposar una hora.

Pastau suaument i estirau-la fins a formar un rectangle.

Farciment

En un bol, mesclau la mantega amb el sucre i la canyella.

Repartiu la mescla en el rectangle de massa.

Enrotllau la massa fins a arribar a l’altre extrem i envoltau un motllo en forma de cilindre formant una rosca.

Segellau-ne els extrems per a evitar una ruptura.

Duis-ho al forn preencalentit durant uns vint minuts a 180°C.

Setinat

Humitejau el sucre amb la llet i els colorants.

Abocau-ho damunt el tortell.

 

 

 

 

 

BRIGADEIROS DE COCO (Rio de Janeiro, el Brasil)

 

INGREDIENTS

15 g de mantega

200 ml de llet condensada (crema de coco)

125 g de coco ratllat

 

PREPARACIÓ

En una casserola a foc mitjà, foneu la mantega. Afegiu-hi la llet condensada.

Mesclau a foc lent fins que la preparació pugi del fons de la casserola (més o menys 10 min).

Llevau-ho del foc i posau-hi 100 g de coco ratllat. Abocau la mescla en un plat o en una palangana greixada amb mantega i deixau-ho refredar.

Una vegada que estigui ben fred, untau-vos amb una mica d’oli les mans i agafau una mica de massa amb una cullereta per a fer-ne bolles.

Arrebossau amb coco ratllat.

 

 

CRÓSTOLI (Venècia, Itàlia)

INGREDIENTS

250 g de farina

50 g de sucre

25 g de mantega

1 ou (tofu)

vi blanc 70 cl

un polsim de sal

pell de llimona ratllada

una cullerada de rom o anís

oli de fregir

Sucre en pols

PREPARACIÓ

Mesclau tots els ingredients en una mescla homogènia, anant amb compte que no hi hagi grumolls.

Estirau la massa fins a obtenir una làmina fina. Deixau-ho reposar una estona i, després, amb l’ajuda d’un corró, feis la làmina tan fina com sigui possible. Tallau en rombes amb petites incisions en el centre i fregiu-hi els cróstoli de Carnestoltes en oli molt calent. Escorreu-ho damunt paper absorbent i empolvorau amb sucre de llustre.

 

Fins al proper taller de Cuina!