TALLER DE CUINA DE FEBRER
No vàreu poder venir als tallers de cuina del mes de febrer? Aquí en teniu totes les receptes.
Dia 9 de febrer, a l’Espai Jove Litoral, vàrem tenir l’oportunitat de preparar uns fantàstics plats egipcis.
PA DE PITA
INGREDIENTS
Aigua
1 cullerada de llevat sec actiu
½ cullerada de sucre
1 tassa de farina, i un poc més per a empolvorar la taula
1 cullerada de sal
1 cullerada d’oli d’oliva verge extra, i un poc pes per a untar-ne el bol
PREPARACIÓ
En un bol, posau-hi ½ tassa d’aigua tèbia i afegiu-hi el llevat i el sucre fins que es dissolguin. Agregau-hi 3 cullerades de farina i mesclau-ho. Col·locau el bol en un lloc càlid, sense tapar, 10 o 15 minuts, fins que es formin bombolles.
Ara afegiu-hi sal, l’oli d’oliva i la farina restant. Regirau fins que la mescla formi una massa solta. Empolvorau la taula amb una mica de farina, posau-hi el contingut del bol i continuau pastant fins a obtenir una massa uniforme.
Netejau el bol i untau-lo lleugerament amb oli d’oliva verge extra; tornau-hi a posar la massa. Removeu la massa un parell de vegades en el recipient per a cobrir-la amb l’oli d’oliva. Tapau bé el recipient amb film transparent i feis-hi alguns petits forats. Col·locau el recipient en un lloc càlid. Deixau-ho reposar durant ½ hora o més.
Col·locau la massa sobre una superfície de treball neta. Dividiu-la en parts iguals i donau-los forma de bolles. Cobriu amb una tovallola i deixau-ho reposar durant 10 minuts, més o menys.
Amb un corró enfarinat estirau les bolles de massa en cercles d’uns 15 cm de diàmetre, i mig cm de gruix, aprox.
Encalentiu una paella a foc mitjà-alt (si afegiu un parell de gotes d’aigua a la paella veureu que està llesta quan les gotes espetarreguen immediatament).
Ruixau-hi una mica d’oli d’oliva verge extra i netejau qualsevol excés.
Treballant amb una pita alhora, col·locau una pita enrotllada en la paella i cuinau-la durant 1-2 minuts per l’altre costat, fins que apareguin grans taques torrades a la part inferior. Voltejau i, novament, cuinau 2 minuts més per a torrar-ne l’altre costat.
FATTEH
125 g de carn vermella cuita (o llenties cuites)
½ tassa d’arròs blanc rentat i remullat durant mitja hora
2 cullerades de mantega
4 grans d’all picat
2 cullerades d’oli d’oliva
2 cullerades de vinagre blanc
2 tasses de brou de carn (o vegetal)
1 peça de pa de pita tallada en trossos petits
½ cullerada de sal
2 cullerades de pasta de tomàtiga
Una mica de pebrebo al gust
PREPARACIÓ
Posau al foc una mica de mantega en una casserola profunda. Afegiu-hi una quarta part de l’all picat i mesclau amb pasta de tomàtiga, pebre i sal fins que estigui ben cuit.
Mesclau l’arròs amarat amb oli en un altre recipient, sobre el foc, abans que canviï de color. Després afegiu-hi la meitat de la quantitat de brou i posau-hi una mica de sal i pebrebo fins que estigui completament cuit.
Posau l’aish baladí en una palangana del forn i cobriu-lo amb dues cullerades de mantega. Després, ficau-lo al forn fins que estigui daurat, torrat i endurit.
Fregiu l’altre quart d’all amb la mantega i després afegiu-hi el vinagre i mitja tassa de brou. Afegiu-hi sal i pebre i deixau la mescla al foc fins que comenci a bullir.
Posau el pa torrat i la mescla de l’all en un bol, fins que el pa estigui amarat.
Fregiu la resta de l’all i posau una mica de vinagre amb mitja tassa de brou, sal i pebrebo. A continuació, abocau-ho damunt la cara de la mescla.
Afegiu l’arròs cuit damunt del pa. Després, tirau-hi la salsa de tomàtiga i part de la mescla d’all.
Fregiu la carn cuita amb una mica de mantega. Posau-hi una mica de pebrebo i sal. Després, escampau-ho damunt el plat de forma circular. I ja està llest per a servir calent.
SALSA DE IOGURT
INGREDIENTS
200 ml de iogurt natural
Suc d’1 llimona
Fulles de menta al gust
1 gra d’all
2 cullerades d’oli d’oliva verge extra
un polsim de pebrebo
un polsim de sal
Dia 15 de febrer, a l’Espai Jove Migjorn, va ser el torn de preparar uns fantàstics plats croats.
KUKURUZNA ZLEUKA (PASTÍS DE BLAT DE MORO)
INGREDIENTS
125 g de farina de blat de moro groga fina
1 cullerada de llevat per a rebosteria
200 ml de crema agra (iogurt de soia per a la versió vegana)
50 ml d’oli
¼ l de llet calenta
1 ou
3 cullerades de sucre
50 ml de llet condensada (nata espessa de soia + 1 cullerada de sucre per a la versió vegana)
50 g de farina de blat
1 cullerada d’extracte de vainilla
PREPARACIÓ
Començau a preencalentir el forn a 200°C
Greixau un motllo rectangular per a forn
En un altre recipient, mesclau la nata agra (o el iogurt de soia) i el llevat. Guardau aquesta mescla
Bateu els ous i el sucre fins que quedin escumosos. Després, afegiu-hi l’oli, llet calenta i
l’extracte de vainilla, i mesclau bé.
Afegiu-hi les farines i mesclau amb una vareta de manera que es desfacin bé tots els grumolls.
Abocau la preparació en el motllo greixat i enfornau uns 20 minuts, fins que la superfície estigui seca. Retirau del forn passat aquest temps, posau-ho damunt una capa de llet condensada i
enfornau 10 minuts més.
BRUDET (SOPA DE PEIX)
INGREDIENTS
200 g d’una mescla de diversos filets de peix
150 g d’una mescla de mariscos
1 cullerada d’oli d’oliva verge extra
Mitja ceba, picada
200 g de tomàtigues fresques, pelades, sense llavors i triturades
Mitja tassa de vi blanc sec
Mitja tassa de vinagre de vi blanc
1 cullerada de fulles de julivert; de fulla plana, picades
1 sobre de safrà en pols
1 fulla de llorer
Branques de romaní fresc
Sal
Pebrebo, acabat de moldre
PREPARACIÓ
Netejau i rentar els mariscos.
Tallau el peix en cubs d’aproximadament 2 cm.
En una olla, encalentiu l’oli d’oliva a foc mitjà i, just abans que arribi al seu punt fumejant, saltejau-hi la ceba, l’orenga, el llorer, el romaní i el safrà.
Quan la ceba estigui daurada, afegiu-hi les tomàtigues i, després, el vi blanc i el vinagre .
Tapau i deixau-ho bullir durant 10 minuts de foc baix a mitjà.
Afegiu-hi el peix i el marisc, tapau i cuinau durant 15 minuts a foc baix o mitjà, movent
l’olla sovint.
Durant la cocció, es recomana agitar l’olla, però mai remoure el brudet amb una cullera,
per a evitar que es trenqui el peix.
Apagau el foc, ajustau la sal i el pebre i empolvorau amb julivert.
El brudet se serveix tradicionalment amb polenta o nyoquis.
SOPARNIK (PASTÍS DE BLEDES)
INGREDIENTS
125 g de farina
74 g d’aigua
1 cullerada d’oli d’oliva verge extra
Un polsim de sal
farciment:
300 g de bledes
½ ceba
1 all, i 1 més per a l’oli d’all
oli i sal
julivert
PREPARACIÓ
Per a fer la massa, mesclau tots els ingredients en un bol; pastau i dividiu en 2 bolles (una ha de ser més gran que l’altra, ja que en serà la base).
Estirau les dues bolles perquè quedi una massa molt fina però sense que arribi a trencar-se. Posau la gran com a base damunt una palangana de forn coberta amb paper vegetal. Picau els ingredients del farciment, les bledes, la ceba i 1 all. Regau-ho amb un bon oli i sal i
mesclau-ho. Posau el farciment talment sobre la massa, en cru, i cobriu-lo amb l’altra part de massa. Doblegau les vores cap a dins perquè no en surti el farciment.
Amb una batedora de mà, moleu l’all que ha quedat, amb 1 tassa d’oli i un manoll de julivert. Untau tota la superfície de la massa amb aquest oli aromatitzat. Enfornau 30 minuts a 180º. Ha de quedar una massa súper cruixent, que contrasta amb el farciment sucós de les bledes.
I dia 21 de febrer, a l’Espai Jove Tramuntana, va ser el torn de l’Especial del Mes, amb unes fantàstiques postres de Carnestoltes.
KING CAKE (Nova Orleans, Louisiana, EUA)
INGREDIENTS
Per al pa
1 ou (tofu)
1 iogurts (de soia)
325 g de farina
40 g de sucre
12 g de llevat instantani de fleca
15 g de mantega
1 cullerada de sal
30 mil·lilitres de llet
Per al farciment
40 g de mantega
50 grams de sucre
1 cullerada de canyella en pols
Per al setinat
Sucre (al gust)
2 cullerades de llet
Colorants (groc, verd i porpra)
PREPARACIÓ
Pa
Diluïu el llevat en la llet tèbia.
Afegiu-hi l’ou, els iogurts, la mantega fosa i el sucre.
Bateu-ho fins a aconseguir-ne una mescla homogènia.
Afegiu-hi la sal i la farina.
Quan tots els ingredients estiguin integrats, pastau fins a aconseguir una massa suau.
Deixau-ho reposar una hora.
Pastau suaument i estirau-la fins a formar un rectangle.
Farciment
En un bol, mesclau la mantega amb el sucre i la canyella.
Repartiu la mescla en el rectangle de massa.
Enrotllau la massa fins a arribar a l’altre extrem i envoltau un motllo en forma de cilindre formant una rosca.
Segellau-ne els extrems per a evitar una ruptura.
Duis-ho al forn preencalentit durant uns vint minuts a 180°C.
Setinat
Humitejau el sucre amb la llet i els colorants.
Abocau-ho damunt el tortell.
BRIGADEIROS DE COCO (Rio de Janeiro, el Brasil)
15 g de mantega
200 ml de llet condensada (crema de coco)
125 g de coco ratllat
PREPARACIÓ
En una casserola a foc mitjà, foneu la mantega. Afegiu-hi la llet condensada.
Mesclau a foc lent fins que la preparació pugi del fons de la casserola (més o menys 10 min).
Llevau-ho del foc i posau-hi 100 g de coco ratllat. Abocau la mescla en un plat o en una palangana greixada amb mantega i deixau-ho refredar.
Una vegada que estigui ben fred, untau-vos amb una mica d’oli les mans i agafau una mica de massa amb una cullereta per a fer-ne bolles.
Arrebossau amb coco ratllat.
CRÓSTOLI (Venècia, Itàlia)
250 g de farina
50 g de sucre
25 g de mantega
1 ou (tofu)
vi blanc 70 cl
un polsim de sal
pell de llimona ratllada
una cullerada de rom o anís
oli de fregir
Sucre en pols
PREPARACIÓ
Mesclau tots els ingredients en una mescla homogènia, anant amb compte que no hi hagi grumolls.
Estirau la massa fins a obtenir una làmina fina. Deixau-ho reposar una estona i, després, amb l’ajuda d’un corró, feis la làmina tan fina com sigui possible. Tallau en rombes amb petites incisions en el centre i fregiu-hi els cróstoli de Carnestoltes en oli molt calent. Escorreu-ho damunt paper absorbent i empolvorau amb sucre de llustre.
Fins al proper taller de Cuina!